Timeline 2006. Introducció del casc

Mor una castellera després de caure de la construcció

05/08/2006 11:17h

Una castellera de 12 anys integrant dels Capgrossos de Mataró va morir divendres després d’estar uns dies en coma a causa de les ferides produïdes per una caiguda, el passat 23 de juliol, quan la colla intentava un quatre de nou amb folre. Mariona Galindo, amb dos anys d’experiència, era una dels dosos del castell, que va fer llenya. Del pom de dalt, Mariona i l’enxaneta es van precipitar sobre la pinya. La jove castellera va caure d’esquena i va ser intervinguda d’urgència tot i que finalment no ha pogut superar les lesions. L’Ajuntament de Mataró ha decretat tres dies de dol i la Coordinadora de Colles Castelleres ha suspès totes les actuacions previstes per aquest cap de setmana. Aquest tràgic accident s’ha produït coincidint amb l’inici del període de prova de l’utilització del casc entre els infants castellers, que alguns veuen com a molt necessari. La Coordinadora de Colles, però, ha reclamat que aquest accident no precipiti l’implantació del casc i que sigui el «món casteller» el que tingui l’última paraula sobre aquesta mesura de seguretat.
Els Capgrossos actuaven a casa en el transcurs de les populars festes de les Santes. En la tercera ronda la colla intentava aixecar un quatre de nou amb folre i quan tot just l’havia carregat el pom de dalt es va despenjar. Dels quatre castellers en van caure dos: la Mariona i l’enxaneta. La més petita no es va fer res però la jove nena de 12 anys es va ferir greument l’esquena. Tot i ser intervinguda, la castellera va tenir problemes en els postoperatori i va entrar en coma del qual ja no s’ha pogut recuperar.

La notícia ha sacsejat el món casteller i la Coordinadora de Colles Castelleres ha recomanat suspendre totes les actuacions d’aquest cap de setmana en senyal de dol. L’Ajuntament de Mataró també ha decretat tres dies de dol.

El tràgic accident ha tornat a obrir el debat sobre la seguretat dels castellers. La Coordinadora de Colles s’ha afanyat a dir que es tracta d’un activitat «segura» i que l’accident de la Mariona Galindo ha estat «excepcional i fruit de la fatalitat». Es dóna la casualitat que aquest cap de setmana algunes colles començaven a fer servir el casc, en període de proves, dins d’un estudi que ha de demostrar l’eficàcia d’aquesta mesura de seguretat. Per acallar les veus que consideren que ja s’hauria d’haver implantat l’ús del casc entre els infants castellers, el president de la Coordinadora de Colles ha dit que l’estudi sobre la seva eficàcia noes precipitarà després d’aquest accident, que seguirà el procés de comprovació que està previst i que, en última instància, serà el «món casteller» el que tindrà l’última paraula sobre la seva utilització.

laXarxa.cat


El casc ès utilitzat des del 2006 després d’un estudi de la CCCC amb l’empresa NZI, la qual el fabrica en exclusiva per les colles i sense marge comercial. Existeix la versió per a dosos i la d’acotxador i enxaneta. Amb el seu ús s’ha aconseguit que no hi hagi hagut cap lesió greu des de la seva implementació.

Rubèn Gallifa

Rep novetats sobre l’exposició

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Tractarem les dades personals que hagis proporcionat d’acord amb la nostra política de privacitat.