Gralles i tabals

Sense músics, no hi ha castells. Això a la Colla Jove de l’Hospitalet ho sabem molt bé i, és per això, que els nostres grallers i tabalers participen d’una manera activa en tots aquells actes de la colla com a membres castellers, aportant la part més musical.

Durant les actuacions toquen el «Toc de castells». El toc té diverses parts que corresponen a cada estadi de la construcció del castell: l’inici, la pujada, l’aleta, la descarregada i la sortida. Gràcies a aquestes parts, tots els castellers (que sovint no poden veure com el castell avança) saben com va el bastiment. A més, els nostres músics participen enels cercaviles i trobades de grallers i tabalers del món casteller i no casteller.

Per tocar la gralla i el tabal no es demana cap requisit en concret, tot i que una petita base de llenguatge musical sempre és una bona ajuda. Malgrat alguns dels seus membres portin anys tocant la gralla o el tabal, no són professionals. Procuren, però, tenir un bon nivell musical i, sobretot, passar-ho molt bé! Els músics són, com dèiem, una part importantíssima de tota colla castellera i és un gran orgull poder comptar amb tots ells, un grup que cada dia creix més en quantitat i qualitat.