Tocant el cel, tocant el cor.

Hola Colla, com us vam avançar divendres passat a l'assaig el proper dissabte a les 11.00h anirem a l'Hospital de Bellvitge per donar sang de nou.

L'enllaç és perquè us apunteu per tenir una previsió de quants serem ja que des de l'Hospital de Bellvitge ens han demanat que els hi diguem quants serem per si han de fer un reforç de personal. És la primera vegada que fem servir aquesta eina per fer esdeveniments, però intenteu apuntar-vos-hi. Per altra banda si algú pregunta, els que van donar sang al mes de juliol ja podeu tornar a donar sang.

  • Organitzador Colla Jove de l'Hospitalet
 
  • Donació conjunta al Banc de Sang de l'Hospital de Bellvitge
 
  • Inici dissabte 28 octubre 2017 @ 11:00AM
 
  • Hospital de Bellvitge, L'Hospitalet de Llobregat, Espanya
 
  •  Enllaç públic de l'esdeveniment per compartir-lo:     enllaç

 

Cartell donació de sang Oct/17

 

La donació és un acte generós i altruista, que pot salvar moltes vides. En aquest cas, la donació de sang, és una de les més necessitades, ja que els hospitals necessiten de sang, de vegades fins i tot de manera urgent, per poder dur a terme la seva activitat (intervencions, trasplantaments, tractaments, ...).

La sang és imprescindible i com ens expliquen des del Centre d'Hemodonació, en l'actualitat no es pot fabricar, per això és summament important la donació.

Amb unes condicions físiques mínimes, qualsevol persona pot ser donant, i amb aquest petit gest, salvar tres vides. Vides que en aquesta ocasió poden ser de persones anònimes o desconegudes, però que en qualsevol moment poden ser d'un amic, familiar o conegut.  Donem-los sang castellera, sang amb força, valor i coratge.

Requisits per a ser donant de sang
1. Tenir més de 18 anys i menys de 65. No obstant això, si tens més de 65 anys i ets donant, pots continuar donant fins als 70 amb un informe positiu del teu metge de capçalera. Alguns països accepten donacions des dels 16 anys fins a més enllà dels 65.
2. Pesar més de 50 quilos. Perquè el bosses de sang està dissenyat per a 450 cc, que és un quantitat que no es pot extreure a una persona amb aquest pes o pes inferior.
3. No patir ni haver patit malalties transmissibles per via sanguínia. No obstant això, per donar sang cal estar sa i en forma.
4. Passar un petit reconeixement mèdic que inclou. Presa de tensió arterial, determinació de nivell d'hemoglobina, qüestionari amb preguntes de salut.
5. No estar en dejú. En la majoria dels països es recomana que els donants mantinguin la seva ingesta habitual d'aliments i líquids abans de la donació, però que evitin els menjars abundants o greixos, que poden augmentar els lípids de la sang i portar a rebutjar la donació.
6. No haver donat en les últimes 8 setmanes. Es pot donar sang amb un interval mínim de 2 mesos. Els homes poden donar fins a 4 vegades en un any natural, i les dones 3. Aquesta diferència no és discriminació, sinó per compensar les pèrdues que tenen les dones per la regla.
7. No oblidis portar el DNI, passaport o targeta de residència.


Preguntes i respostes de la donació de sang
1. La donació comporta risc? La donació no comporta riscos, però la salut i el benestar del donant són fonamentals per als serveis de transfusió. L'agulla i la bossa de sang vénen en envasos estèrils i no es tornen a utilitzar. L'instrumental utilitzat durant l'obtenció de la sang també és estèril i mai estarà en contacte amb altres donants.
2. Interfereix en la donació el consum de tabac o alcohol? En el cas del tabac, abans de la donació no influeix. Després d'aquesta, es recomana esperar almenys dues hores per evitar marejos. El consum d'alcohol abans de la donació sí que pot contraindicar la mateixa, depenent de quan i quant s'hagi consumit. Després de donar, cal esperar dues hores abans d'ingerir begudes alcohòliques.
3. Pot donar-se sang tenint tatuatges? Sí, sempre que hagin transcorregut 4 mesos. En el cas dels piercings, també cal deixar transcórrer 4 mesos.
4. Aprima't o engreixa donar sang? Donar sang ni engreixa ni aprima. L'organisme reposa el volum de líquid extret en unes 36 hores.
5. Quin és el grup sanguini més sol·licitat? Segons explica Creu Roja Espanyola, els grups sanguinis més comuns en la població espanyola són l'A positiu i l'O positiu, amb un 36 per cent aproximadament cadascun. No obstant això, el grup més polivalent (universal) és l'O negatiu, atès que pot utilitzar-se per a tots els grups sanguinis en una situació d'urgència; el compon entre el 5 i el 7% de la població.
6. Fa mal el procés d'extracció? És una mínima molèstia. Tant el material d'extracció com el personal sanitari estan preparats per causar el menor dany. A més, es pot dir que és una estoneta curt el que es triga a salvar vides. En omplir el formulari d'autoexclusió, realitzar l'entrevista mèdica, completar el procés d'extracció i dedicar uns minuts a recuperar-sol trigar-aproximadament entre 20-30 minuts.