Història

L'11 d'octubre de l'any 2000 un grup d'hospitalencs i hospitalenques es reunien a la Feixa Llarga de l'Hospitalet amb la intenció de crear una Colla castellera a la ciutat. Tot un gran repte per una ciutat no tradicional. Uns dies més tard, el 15 d'octubre, aprofitant l'homenatge a Lluís Companys la Colla s'estrenava amb un pilar de 4 sense assajar. En aquest punt ja s'hi havien sumat una vintena de persones al projecte i tot semblava possible. Així, el 19 d'octubre del mateix any es va celebrar l'assemblea constituent de la Colla, ara sí, ja no hi havia marxa enrere, s'acabava de constituir la Colla Jove de l'Hospitalet que més endavant adoptaria el verd com a color de camisa en honor als antics camps de carxofes que hi havia a la ciutat.

El 3 de novembre van començar els primers assajos oficials a l'IES Pedraforca, al barri de La Florida, local que va acollir la Colla fins l'any 2004. L'IES Pedraforca va ser testimoni del seu ràpid creixement i tothom en guarda un bon record del que ha estat el més proper a un local propi que ha tingut mai.

El 25 de novembre, amb tan sols 22 dies, la Colla va assolir el seu primer 3d6; tot començava a encaminar-se. A partir del gener els següents 6 mesos van ser vitals, i fins i tot es va arribar a assolir tota la gamma de 6 exceptuant el 5d6: primer 2d6 (28 de gener fira de la Candela), primer pilar de 4 aixecat per sota (18 de febrer), primer 4d6 (25 de març), primer 4d6a (6 de maig), primer p5 carregat (20 de maig), primer p5 descarregat (8 de juliol).

Sample background

Hi Guy

Boss

A gairebé castell nou per mes, arribat el seu bateig el 8 de juliol, la Colla ja havia assolit tots els reptes que s'havia proposat: vora 70 persones i p5 i 2d6 en el seu dia gran. En aquest punt la Jove de l’Hospitalet ja havia aconseguit superar altres colles amb més experiència.

Mica a mica la Colla va començar a aspirar a fites més importants però l'esgotament d'aquests primers mesos li va passar factura i es va relaxar el que restava de temporada, tot i que només es va perdre el p5 per baixes en els seus components. Tot i això, la temporada 2002, en haver hagut de refer tota la canalla, va aconseguir tornar a repetir tots els castells i va assolir el primer 5d6 per la seva diada el 27 d'octubre.

Durant els anys següents, la Colla va anar consolidant-se sempre dins de la gamma de 6, però any rere any s'anava estancant cada cop més en els castells de 6, sense poder arribar en cap moment a apropar-se als castells de 7.

Malgrat els diferents intents i estratègies per fer-la créixer, no s'aconseguia augmentar significativament el número de membres i aquest fet condicionava les seves actuacions.

El canvi de local de l'IES Pedraforca al CEIP Pompeu Fabra al barri de Santa Eulàlia i la manca d'un local social no van ajudar tampoc. L'Hospitalet és una ciutat amb molt de sentiment de barri, la majoria d'entitats no transcendeixen els límits del seu propi quarter i el fet d'anar voltant d'una banda a l'altra de la ciutat comporta que amb cada canvi també perdis membres i que t'arrisquis a no guanyar-ne gaires al nou barri que l’acull, a més de l'esforç per tornar a donar-se a conèixer en el nou entorn..

no podia morir de cap de les maneres
Si a més li sumem la davallada general que va patir el món casteller durant aquells anys en què moltes colles del Baix Llobregat van haver de desaparèixer la situació no era gaire alentidora. Tanmateix, a pesar dels daltabaixos que la Jove va haver de sortejar, finalment l'any 2007 es va dur a terme un procés de reflexió interna que va comportar canvis tant en la vessant administrativa com en la tècnica, amb una onada de gent nova que va arribar amb molta empenta i ganes de tirar endavant un projecte que no podia morir de cap de les maneres.

Esdevingut això, la Jove va iniciar una etapa de bonança. A l'IES Joan Miró de Bellvitge s'aconseguia superar la vuitantena de persones i es va recuperar el 5d6.

L'any 2009 a Figueres es va completar la que llavors va ser la millor actuació de la seva història: 2d6, 4d6a, 5d6 i p5. A partir d'aquest moment la Colla va continuar creixent tant en nombre com tècnicament.

L'any 2010, aprofitant l'empenta dels darrers mesos, la Colla va considerar, una vegada més, de realitzar el primer 7 de la seva història, una tasca gens fàcil, però gràcies al creixement que havia experimentat en els últims temps, semblava ser-hi més a prop que mai. La temporada va començar amb els mateixos castells amb que havia acabat l’anterior, un bon senyal de cara a assolir el repte del 7. Malgrat això, la resta de temporada la Colla va quedar estancada en la gamma de 6 i el somni del 7 s'anava esvaint poc a poc.

A punt d’acabar ja la temporada i quan gairebé tothom donava per perdut el 7 s'aconseguia fer a l'assaig abans de la seva diada el 4d6 net amb enxaneta fins a dossos. Aquest fet va encoratjar a la Colla, i així el 17 d'octubre, en la seva diada, va plantar en primera ronda el 2d6, però no va ser fins el tercer intent, en haver desmuntat els dos anteriors, que finament va assolir el primer 4d7 de la seva història. Havien calgut deu anys per tal aconseguir aquell primer 7, però va ser un moment únic, històric, en què els sentiments estaven a flor de pell, la plaça bramava amb cada intent i els plors es mesclaven amb les abraçades entre els membres actuals i alguns dels antics que havien anat a donar suport a la Colla en aquest instant únic i irrepetible.

Sample background

Hi Guy

Boss

En el seu desè aniversari la Jove havia assolit el somni que feia anys que perseguia.

Repte assolit
En el seu desè aniversari la Jove havia assolit el somni que feia anys que perseguia.Però la cosa no es va aturar aquí. Un mes més tard, al barri de Sant Andreu de Barcelona i junt amb els Castellers de Sants i els Castellers de Caldes, la Colla aconseguia fer a plaça la que és la millor actuació de la seva història: un 2d6 (amb figuereta inclosa), 3d7, 4d7 i p5. No només va ser la seua millor actuació, sinó també la millor actuació mai assolida per una Colla hospitalenca en els 15 anys de castells a la ciutat.

Cal dir però, que aquest somni no l'hagués pogut aconseguir mai sense l'ajut de pinya de tres colles amigues: els Matossers de Molins de Rei, els Castellers de Santa Coloma i els Castellers de Rubí. El primer 7 de la història sempre anirà lligat a aquests 3 noms, els quals sempre els hi estarà profundament agraïda.

La temporada següent la Colla va continuar amb castells dins de la gamma de 6, assolint el 5d6 a la primera actuació de la temporada a les Festes de Primavera. També es va intentar assolir el 4d7 però després de dos intents desmuntats no es va arribar a assolir fins al final de la temporada. Aquell mateix any la Colla va haver de fer front a un nou canvi de local d’assaig aquest cop al CEIP Frederic Mistral al barri de la Gran Via.

Al concurs7 de Torredembarra la Colla va tornar a marcar història assolint el 3d7, 4d7 i 3d7a i el p5 consolidant així la millor actuació realitzada mai per una Colla hospitalenca. El primer i únic 3d7a descarregat de la Jove va estar marcat pels nervis. El castell va patir un continu sacseig durant la seva execució però no va impedir que la Colla el descarregués per primera vegada a la seva història. D’aquesta manera la Jove va esdevenir una de les colles rebel·lació del concurs7. Per tancar la que seria la millor temporada de la història van tornar a descarregar el 4d7 i van tornar a intentar el 3d7a pel seu aniversari a l’octubre, aquest cop sense gaire èxit ja que el castell va caure abans de ser coronat. .

A partir d’aquell moment la Colla va patir un trencadís molt important entre els seus membres. Aquest trencadís va marcar fortament els següents any de manera que la continuïtat de la Jove estar seriosament en perill la temporada 2012 i posteriors.

No va ser fins la temporada 2015, coincidint amb el trasllat al nou Poliesportiu Municipal del Gornal, que la Jove va començar a situar-se de nou dins el panorama casteller recuperant, tres anys més tard, les actuacions de tres rondes amb el 3d6a. Les noves instal·lacions van permetre per una banda augmentar la seguretat als nostres assajos gràcies a la nova xarxa de seguretat i per una altra banda, obrir-nos a la ciutadania de l’Hospitalet en un espai més centralitzat i millor condicionat per la pràctica de l’activitat castellera, apropant a diferents persones gràcies a la imatge més professional i esportiva.

D’aquesta manera la Colla va tornar a participar a la tradicional Trobada de Colles del Baix Llobregat i va començar a marcar nous reptes de cara a la temporada 2016. L’inici de la temporada 2016 no podia ser millor, per Festes de Primavera la Jove va recuperar el 2d6 i el p5, castells que no realitzava des de la temporada 2011. Però això no va ser tot, a final de temporada la Colla va recuperar també el 5d6 i els tant desitjats castells de 7 pisos carregant el 3d7 per l’actuació de l’aniversari, castells tampoc vistos des de la temporada 2011. Cal agrair de nou al Castellers del Prat, als Passadors de Sant Adrià i als Castellers de Viladecans per l’ajut a les pinyes en aquell primer castell de7 després de la recuperació. Actualment la Jove continua treballant en la mateixa línia de l’any 2016, descarregant de nou el 2d6 i el p5 a principis de temporada. La Colla segueix treballant per intentar consolidar els desitjats 7 pisos o castells de la gamma alta de 6 com el 5d6 o els castells aixecats per sota.